ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΓΝΩΣΤΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ APPLE ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥ 10% ΓΙΑ 800 ΔΟΛΑΡΙΑ

Η κατοχή του 10% της Apple αυτή τη στιγμή ακούγεται σαν όνειρο. Αλλά ένας άνθρωπος ξέρει πραγματικά πώς είναι να βλέπεις αυτή την ευκαιρία να χάνεται: ο Ronald Wayne, ο ελάχιστα γνωστός τρίτος συνιδρυτής της Apple.

Ο Wayne εντάχθηκε στους συνιδρυτές της Apple, Steve Wozniak και Steve Jobs, που ήταν τότε 26 και 21 ετών αντίστοιχα, για να παράσχει στην εταιρεία «επίβλεψη από ενήλικες» και να επιβλέπει τη μηχανολογία και την τεκμηρίωση, με αντάλλαγμα το μερίδιο 10% στην επιχείρηση, σύμφωνα με ένα επεισόδιο του «The Filthy Rich Guide» του CNBC.

Την 1η Απριλίου 1976, ο Wayne κάθισε στη γραφομηχανή του και συνέταξε μια συμφωνία που περιέγραφε τις ευθύνες κάθε μέλους, κάνοντας επίσημο τον ρόλο του με την Apple. Σχεδίασε επίσης το πρώτο λογότυπο της εταιρείας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για λιγότερο από ένα χρόνο πριν αντικατασταθεί από το σύμβολο που σχετίζεται με την εταιρεία σήμερα.

Ο Wayne άρχισε γρήγορα να ανησυχεί ότι τυχόν χρέη της επιχείρησης θα έπεφταν σε αυτόν, προσωπικά. Ο Jobs είχε πάρει ένα δάνειο 15.000 δολαρίων για να μπορέσει να αγοράσει προμήθειες για να εκπληρώσει το πρώτο συμβόλαιο της Apple με ένα κατάστημα υπολογιστών στην περιοχή Bay, το The Byte Shop, το οποίο είχε παραγγείλει περίπου 100 υπολογιστές, λέει ο Wayne στο Business Insider. Αλλά το The Byte Shop ήταν γνωστό για την αφερεγγυότητα του να πληρώσει τους λογαριασμούς του και ο Wayne ανησυχούσε ότι η Apple δεν θα μπορούσε να ανακτήσει τα χρήματα.

Ενώ τόσο ο Jobs όσο και ο Wozniak ήταν νέοι και χωρίς περιουσία , ο Wayne είχε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός σπιτιού, και φοβόταν ότι το οικονομικό βάρος θα έπεφτε πάνω του εάν η συμφωνία δεν πήγαινε καλά.

Έτσι, αφού πέρασε μόλις 12 μερες με τον Wozniak και τον Jobs, ο Wayne παραιτήθηκε από την Apple και πούλησε τις μετοχές του στους συνιδρυτές για $800.

Η απόφαση του Wayne να εγκαταλείψει την start-up του κόστισε πολύ. Σήμερα, ένα μερίδιο 10 τοις εκατό στην Apple αξίζει περισσότερα από 95 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η περιουσία θα έκανε τον Wayne έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Παραδόξως, ο Wayne λέει ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του, κυρίως επειδή ξέρει ότι δεν θα είχε ευδοκιμήσει στην Apple. «Θα κατέληγα στο τμήμα τεκμηρίωσης να ανακατεύω χαρτιά για τα επόμενα 20 χρόνια», λέει στο Business Insider.

Ο Wayne ένιωθε ότι ήταν στο λάθος σημείο, σαν να «στέκεται στη σκιά των πνευματικών γιγάντων», λέει στο Cult of Mac για τον σύντομο χρόνο του στην Apple . «Ήμουν 40 και αυτά τα παιδιά ήταν στα 20 τους. Ήταν ανεμοστρόβιλοι — ήταν σαν να είχα μια τίγρη στην ουρά. Αν είχα μείνει στην Apple, πιθανότατα θα είχα καταλήξει o πλουσιότερος άνθρωπος του νεκροταφείου».

Το μόνο πράγμα για το οποίο μετανιώνει, ωστόσο, προέρχεται από τον χρόνο του με την Apple. Ο Wayne κράτησε το αρχικό συμβόλαιο από το 1976 για χρόνια. Στη συνέχεια, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το πούλησε για 500 δολάρια.

«Είχα αυτό το συμβόλαιο με την Apple στο ντουλάπι αρχειοθετημένο, καλυμμένο με σκόνη και ιστούς αράχνης, και σκέφτηκα, «Τι χρειάζεται να το κρατήσω αυτό;» λέει στο Cult of Mac.

Σύμφωνα με το «The Filthy Rich Guide», το 2011, το ίδιο συμβόλαιο πουλήθηκε σε δημοπρασία για 1,59 εκατομμύρια δολάρια.

 

Category:

Tags:

Date: